25. tra 2013.

Futrola + privjesak za ključ

Umjetna koža (skaj) je praktična jer ju ne treba porubljivati. Dovoljno je mekana da se lijepo šiva na mašinu + zadržava oblik. Trebala mi je zaštita za ključeve da mi ne grebu po mobu u torbi, pa sam sašila malu futrolu po mjeri. Donji rub sam izrezala "valovitim" škarama za tkaninu. Dok sam šivala gornji rub na mašinu, umetnula sam ključeve i pazila da na vrhu ostavim minimalno prolaza da se špagica može slobodno pomicati (na tom dijelu sam zastala sa šivanjem na mašinu i rukom pomakla futrolu 1mm dalje, da ju ne uhvatim koncem).
Od ostataka tog i još jednog malo tamnijeg skaja napravila sam i cvjetić-privjesak za ključeve za auto.
Cvjetić sam ljepila vrućim ljepilom, no mislim da bi bilo bolje da sam barem vanjski rub prošila na mašinu.


22. tra 2013.

Platnene torbe za kupovinu (Ikea tkanine)

Još jedan način brige za okoliš je i smanjiti upotrebu plastičnih vrećica.
Vesele tkanine iz Ikee, idealne su i za šarene torbe koje su čvrste, perive i ekološke.
Ove dvije torbe rođendanski su poklon mojim dragim prijateljicama.
Za podstavu sam koristila tanju platnenu torbu dužih ručki, koju sam jednostavno "obukla" šarenom tkaninom. Nadam se da će veselo šetati po dućanima, tržnicama, plažama ili knjižnicom. :)




Reciklirajte, molim.

Danas je dan planeta Zemlje, dan kad se posebno treba osvrnuti na važnost čuvanja okoliša i na neke vrijedne navike. Čini mi se da "mali" ljudi zaista i brinu u očuvanju okoliša, odvajaju otpad, odlažu ga u posebne spremnike, koriste platnene vrećice i  staklene boce umjesto plastičnih. Neki idu i korak dalje pa i sami recikliraju na način da ponovno koriste neke stvari na isti način ili udahnu tom "otpadu" neki drugi život.
Nažalost, velike kompanije, "veliki" gradovi i na čelu njih "veliki" ljudi, kao da i ne mare baš previše da nam Zemlja potraje za iduće generacije. Marljivo odvojeni otpad u pripadajuće spremnike, ponekad završi na istoj hrpi smeća i uopće se ne reciklira. Jedino što ja mogu je odgojiti svoju djecu da se tako ne ponašaju, ponajprije svojim primjerom. Raduje me kad vidim da i sami od "otpada" stvaraju nešto novo, kreativno, korisno (Mama, možemo li ovo još nekako iskoristiti?)...i kad paze da odvoje papir, staklo, metal i plastiku..... Bravo maleni. :)















Free print na Children inspire design: Please recycle

V. je u vrtiću radio na zajedničkom plakatu:
















A kući na bojanju bojanke sunčevog sustava , tj. svih planeta, a ne samo Zemlje i nakon toga izrade plakata sunčevog sustava na starom kalendaru sa temom svemira.





















P je obojala veselu Zemlju:





















Ovako smo još prošle godine lakše naučili u koji spremnik ide koji otpad:
U koji spremnik ide koji otpad?

Ovako smo obilježili prošle godine: Dan planeta Zemlje 22.04.2012.


14. tra 2013.

Vunene "zmijice"

P. je dobila jednu napravicu za ručno heklanje vunenih "zmijica". To se još naziva "francusko heklanje" ili French knitting. Napravica je vrlo jednostavna i vjerujem da bi se uz malo truda mogla napraviti u kućnoj izradi...postoje u obliku lutki (doll), pčelica (bee) ......a naša je u obliku cvijeta.
Ovako se započinje heklanje:

Naš cvijet:


Na ovom blogu možete dobiti ideje što sve možete sa zmijicama: *mare* ka-ša

13. tra 2013.

Torbica za mlijeko

Torbica za staklenu bocu mlijeka napravljena je od ostataka nekih hlača, a podstava je od reklamnog podmetača (već sam jednog takvog koristila za izradu  torbice za bocu vina, jako je čvrt).
Otkad su nam u obližnjem hipermarketu postavili mljekomat, svaki dan idemo po novu litru (klinci obožavaju svježe mlijeko), a torbica nam služi da nam se boca ne razbije i da ju lakše nosimo.
Ideju sam dobila ovdje: Needle & Spatula






10. tra 2013.

Torbica i kutija Hello Kitty

Torbica na Hello Kitty nastala je sasvim slučajno, iz pokusa printanja slikice na tkaninu. Oduševljena kako je to ispalo, morala sam ju našiti na komadić jeansa, porubiti i to je bio džep za torbicu koja je nakon toga nastala od nogavice traperica (prvo sam našila džep, pa onda zatvorila dno torbice). Roza trakica je bila reklamna trakica za mobitel, pa sam ju prišila sa strane gdje nema isprintanog logo-a operatera, a ručke su ista takva trakica - duplo prišivena iz istog razloga. :)
Kako je to bio poklon za jednu djevojčicu koja voli Hello Kitty (a koja ju curica ne voli ;) ), izvadili smo naše dječje pečate na tu "junakinju" i zabavili se izrađujući dekoracije koje smo kasnije izgrickali okruglim grickama i zalijepili na kutiju. Našlo se tu i home-made recikliranog papira koji smo izradili jednom davno, pa smo ga iskoristili za personalizirati kutiju.